Nevşehir İl Koordinatörlüğü

TKDK VE TSE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında “IPARD proje danışmanlık eğitimi” ve “hizmet yeterlilik belgelendirme” süreçleri ile IPARD danışmanlık sektörünün kayıt altına alınması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

TKDK Başkanı Dr. Muhammed Adak, TKDK Dursun Çolak Konferans Salonu’nda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, 42 ilde faaliyet gösteren TKDK’nın kırsalda yatırım yapan girişimcilere IPARD Programı kapsamında yüzde 55-65 arasında hibe kullandırdığını söyledi.

Bütçenin yüzde 75’inin Avrupa Birliği’nden (AB) yüzde 25’inin ulusal hazineden karşılandığını belirten Adak, şöyle konuştu:

“IPARD II Programı 2023’ün sonunda bitecek. Kullandığımız bütçe 800 milyon avrodur. 42 ilde faaliyet gösteriyoruz. TSE ile yapacağımız faaliyetin şöyle bir önemi var. Ülkemizde yatırım gerçekleştirmek isteyen müteşebbislere doğru bilgi sağlayacak, danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri bağlamında başarılı yatırımlara çözüm ortağı olabilecek bir danışmanlık sisteminin oluşturulması amacıyla TSE ile işbirliğimizi güçlendiriyoruz. TSE ile yürüteceğimiz “IPARD proje danışmanlık eğitimi” ve “hizmet yeterlilik belgelendirme” süreçleri ile IPARD danışmanlık sektörünü kayıt altına almayı hedefliyoruz.”

“Kalifiye personel istihdam eden danışmanlık firmaları artacak”

Adak, bu faaliyetler sonucunda profesyonelleşmiş ve kurumsallaşmış kalifiye personel istihdam eden danışmanlık firmalarının artacağını düşündüklerini dile getirdi.

Bu ortak yürütülecek çalışmaların en büyük çıktısının herhangi bir kaydı (SGK, İş Yeri Ruhsatı, vs.) olmayan kişilerin proje hazırlama vaadiyle yatırımcıları mağdur etmelerinin önüne geçilmesi için “HYB Belgesine” sahip Danışmanlık Firmalarının listesi hem bakanlığımız hem de TSE web sitesinden duyurulacağı olduğunu aktaran Adak, belgelendirilen danışman ve danışmanlık hizmeti veren iş yerlerinin TKDK ve TSE tarafından ara dönemlerde kontrol edileceğini ifade etti.

“TKDK ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz”

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ise standart hazırlama, belgelendirme, deney, kalibrasyon, eğitim, muayene ve gözetim alanlarında sanayi sektörünün teknik alt yapısının güçlendirilmesi, rekabet gücünün artırılması amacıyla sanayicilerle oldukça faydalı çalışmalar yürüttüklerine işaret etti.

Enstitünün uygunluk değerlendirme faaliyetlerini yaygınlaştırırken, kurum ve kuruluşların teknik personel ve kalite alt yapısını da güçlendirdiğini aktaran Şahin, şunları kaydetti:

“Başta üniversitelerimiz olmak üzere, bilimsel ve teknik kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak standardizasyon konularında yayınlar yapıyoruz. Ulusal ve uluslararası standartlardan arşivler oluşturarak ilgililerin bunlardan faydalanmasını sağlıyoruz. Geleceğin stratejik öneme sahip sektörleri arasında yer alan tarım sektörü, günümüzde toplumlar için gıda temininin çok ötesinde bir anlam ifade etmektedir. Tarım sürdürülebilirlik, doğal kaynakların korunması, rekabet gücü, iklimin ve çevrenin korunması ve kırsal alanların refahı gibi çok boyutlu bir mana taşımaktadır. Kırsal alanların refahı diğer bir deyişle kırsal kalkınma ise ülkemizin kalkınma hamlesinin en önemli yapı taşlarından biridir. Enstitü olarak, ulusal kalkınma plan ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, kırsal kalkınma programlarını etkin bir şekilde uygulayarak, ülkemiz genelinde sürdürülebilir kırsal kalkınmaya katkı sağlamayı misyon edinmiş TKDK ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. 2017’de başlayan bu iş birliğimizi birazdan imzalayacağımız protokolle daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. Protokolün her iki kurumumuz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Adak ve Şahin, konuşmaların ardından protokole imza attı.