Nevşehir İl Koordinatörlüğü

IPARD II – 5. ÇAĞRI PROGRAMI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ


Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "IPARD II kapsamındaki 250 milyon avro, yani yaklaşık 1,5 milyar liralık 5. başvuru çağrısı devam ediyor. Durmayın, beklemeyin, kırsalda yatırıma gelin diyorum." dedi.

Pakdemirli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Merkez ve Ankara İl Koordinatörlüğü ile Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından ortaklaşa düzenlenen “IPARD II – 5. Çağrı Programı Bilgilendirme Semineri”nde yaptığı konuşmada, kırsal kalkınmayı çok önemsediklerini ve önemli destekler sağladıklarını, bu kapsamda TKDK’nın çalışmalarının önemli olduğunu söyledi ve IPARD hibelerinin %75’ini sağlayan Avrupa Birliği'ne teşekkür ederek, bu hibelerin artırılmasını sözlerine ekledi.

Pakdemirli, konuşmasında şunları söyledi:

“TKDK tarafından uygulanan IPARD II Programı 5. başvuru çağrısına 16 Şubat'ta çıktık. Ankara'da ve IPARD'ın uygulandığı 42 ilde yatırımcı arıyoruz, yatırımcı peşindeyiz. Bu hibe paketiyle iki ana grupta 9 alt sektördeki yatırımlara yüzde 40 ile yüzde 70 arasında hibe sağlayacağız. Birinci gruptaki hayvancılıkta, yatırımın 3 milyon liraya kadar olan kısmına destek sağlayacağız. 250 milyon avronun, 170 milyon avrosunu, yani 1 milyar lirasını hayvancılık yatırımları için kullanacağız. Bu yatırımlarda son başvuru tarihi 17 Mayıs'tır. İkinci grup olan işleme ve pazarlama yatırımlarında ise yatırımın 1 milyon ile 3 milyon avroya kadar olan kısmını destekliyoruz. 250 milyon avronun 80 milyon avrosu, yani yaklaşık 500 milyon lirasını bu yatırımlar için kullanacağız. 250 milyon avro, yani yaklaşık 1,5 milyar liralık 5. başvuru çağrısı devam ediyor. Durmayın, beklemeyin, kırsalda yatırıma gelin diyorum.”

ATO Başkanı Baran’dan IPARD hibelerinin önemi ve yerli-milli üretim vurgusu

ATO Başkanı Gürsel Baran da IPARD II kapsamında tarımsal işletmelere verilen destekleri anlatarak, programın amacının tarımsal işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına ulaştırmak olduğunu dile getirdi.  

Tanıtımı yapılan destekleme programıyla et ve süt üreten tarımsal işletmelerin desteklenmesi, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasının hedeflendiğine işaret eden Baran, yerli ve milli üretimin önemli olduğunu vurgulayarak, IPARD hibelerinin kırsal kesimin desteklenmesindeki öneminden bahsetti.

Pakdemirli IPARD kapsamında desteklenen işletmelerin ürünlerinin sergilendiği standı gezdi

Pakdemirli, TKDK Ankara İl Koordinatörlüğü tarafından desteklenen işletmelerin ürünlerinin sergilendiği stantı da inceledi ve gazetecilere yoğurt ikram etti.

Toplantıya, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı ve IPARD Yönetim Otoritesi Başkanı Muhammed Adak ile çok sayıda yatırımcı katıldı.

Yatırımcılara teknik sunum

Açılış programından sonra, TKDK Ankara İl Koordinatörlüğü personeli yatırımcılara 250 milyon avroluk hibe paketinde desteklenecek sektörler, başvuru koşulları, başvuru paketi içeriği, hibe miktarları, proje süreci gibi teknik konularda sunum yaptı ve yatırımcıların sorularını yanıtladı.

Habere ait resimler için; https://tkdk.gov.tr/Duyuru/ipard-ii-5-cagri-programi-bilgilendirme-semineri-5656